ЗАВИЧАЈНО ОДЕЉЕЊЕ – ОДЕЉЕЊЕ ЛОЗНИЧКИХ ВЕЛИКАНА

Завичајно одељење располаже фондом завичајне грађе која обухвата ауторе пореклом из нашег краја, који стварају и раде у нашем крају, као и дела аутора која говоре о нашем крају. У одељењу се налази око 1000 књига.
Почасно место у завичајном фонду заузимају дела лозничких великана: Вука Караџића, Јована Цвијића, Миће Поповића, као и многих других писаца и научника који широм света проносе име Лознице: Хаџи Ивана В. Алвировића, Хаџи Стевана Л. Јевтића, Зорана Јеротића, проф. Ратко Лазаревић, Јован Јањић, Милорад Зебић, Небојша Јовановић, Милан Лукић, Слободан Ристановић, Александар Чотрић, Станоје Филиповић, Момчило Спремић, Александар Филиповић, Љубомир Ћорилић, Милан Ивановић, Петар од Јадра, Владимир Зорчић, Миле Павловић, Ненад Милкић, Миломир Ђукановић али и десетина других угледних Лозничана, који својим стваралачким делима остављају генерацијама које долазе, велики научни и културни капитал, сабран и сачуван у завичајном одељењу Библиотеке Вуковог завичаја.
Завичајно одељење чува и завичајну периодику, (новине и часописе који су излазили последњих седамдесет година на територији лозничке општине) као и разну документаристичку грађу (фотографије, албуме и фоно записе).
Сачуване Лозничке и Вискозине новине, билтени ФАК-а , Лозница-транспорта, ПИК Лозница, Зајаче, Зидара, Дрине, лозничке Гимназије и Економске школе, драгоцена су сведочанства о времену и људима чија су дела уграђена у историју овог краја.
У Завичајном одељењу ради библиотекар Марко Јовановић.

Поделите: