ЧИТАОНИЦА ПРОФ. МИЛОВАН РАДИВОЈЕВИЋ
– ВЕЛИКОМ ЧОВЕКУ У ЧАСТ

Читаоница носи име покојног професора српског језика и књижевности лозничке Гиманазије “Вук Караџић“, Милована Радивојевића (1948-2017).
У знак поштовања према делу професора Милована Радивојевића и његовом дугогодишњем ангажовању и помоћи Библиотеци у објављивању књига, реализацији програма, организацији књижевних вечери, као и популаризацији књиге и увођењу младих у свет књиге, на годишњицу његове смрти 2018. године, читаоница за периодику понела је његово име. Било је то најмање што смо могли учинити за овог великог пријатеља Библиотеке Вуковог завичаја.
У ову читаоницу свакодневно стиже дневна и периодична штамапа. Најчешћи њени корисници су наши најстарији суграђани, који се на тај начин информишу о збивањима у земљи и свету и размењују мишљења о актуелним дневним темама.

Читаоница професора Милована Радивојевића

 ЦЕНТРАЛНА ЧИТАОНИЦА – КОШНИЦА БУДУЋЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ

Централна, или велика читаоница, располаже са око 100 места и један је од најпосећенијих простора у Библиотеци Вуковог завичаја.
Током дана, читаве године, она је простор у коме се учи. У њој се средњошколци припремају за наставу, студенти спремају испите, пишу семинарске и дипломске радове. Она је место сусрета и контаката будућих интелектуалаца, размена мишљења , знања и научних радова.
У вечерњим сатима ова читаоница се претвара у салу у којој се одржавају књижевне вечери, изложбе, трибине и концерти.
У овом простору, промовишући културу и своја дела, дружећи се са Лозничанима, гостовали су значајни српски уметници из области књижевности, сликарства, вајарства, музике…
Прилику да упознају ове великане, да са њима наступају и учествују у њиховим програмима, увек су добијали млади и талентовани ученици музичке школе из Лознице, глумци КУД-а Караџић, рецитатори средњих школа и други.
У централној читаоници налази се и референсна збирка коју чине опште, националне и стручне енциклопедије, речници, лексикони и приручници.

Велика централна читаоница

 ЧИТАОНИЦА ПРОТА ИГЊАТ ВАСИЋ – У ЧАСТ ОСНИВАЧУ

Читаоница која носи име проте Игњата Васића (1812-1888), оснивача лозничке библиотеке, намењена је пре свега студентима и постдипломцима за израду дипломских, мастер радова и докторских дисертација.
Саграђена је 2013. године у поткровљу новог дела библиотеке. У миру и тишини са парковске стране, окружена четинарским стаблима, пружа и најзахтевнијим корисницима библиотеке идеалне услове за рад и учење. Кровни прозори, прозрачна светлост и поглед у небо, као да нуде безгранично пространство знања онима који држе књигу испред себе и маштају да промене свет када им учење и образовање за то омогуће прилику.
У овај кутак библиотеке корисници улазе као ученици и студенти, а излазе из њега као професори, магистри и доктори наука, јер границе знања, као и границе васионе, не постоје и немају крај.
Читаоница има педесетак места, а њен мултифункционални карактер долази до изражаја онда, када повремено служи и за разне врсте семинара, предавања, саветовања и презентација.

Читаоница прота Игњат Васић
Поделите: