Свесни чињенице да је све оно што нема подмладак, осуђено на постепено одумирање, Библиотека Вуковог завичаја придаје велики значај раду са најмлађима.

Жеља нам је да нас деца, чак и пре него што почну да сричу прва слова, доживе као део своје породице. Из тих разлога радо и често у дечјој читаоници организујемо дружења са децом из Предшколске установе „Бамби“, као и са малишанима који похађају приватне вртиће. Један осмех библиотекарке, једна прича, заједничка игра, нека ситница на поклон – довољно је да дете у најранијем добу живота заволи књигу и читање, и врло често буде важно за развој – од малишана, до врхунског интелектуалца.

Свесни друштвеног значаја библиотеке за популарисање књиге и културе уопште код најмлађих, са задовољством организујемо дружења са децом на тематски организованим догађајима, од концерата до дружења са песницима, баш као што и ван зграде библиотеке приређујемо разна књижевна дешавања.
У жељи да деца заволе писану реч, омогућујемо бесплатно учлањавање у библиотеку свих ђака- првака са територије Града Лознице, и деци генерално посвећујемо дужну пажњу, што се добро види кроз рад Дечјег одељења и књига које купујемо, у жељи да испоштујемо најшароликија дечја интересовања.
На полицама овог одељења налази се велики избор сликовница, школске лектире, актуелних дечјих романа, али и класичне литературе за намлађе.
Ту су и наше, за дружење са децом увек расположене колегинице – Бранка Андрић, дипломирани библиотекар и Катарина Митић, књижничар.

У склопу Дечјег одељењa налази се и дечја читаоница. Ова читаоница је увек једна од највеселијих просторија Библиотеке. У њој се окупљају малишани свих узраста. Једни, сричу прва слова читајући омиљене сликовнице, други прелиставају дечју периодику, док трећи, стреме ка новим знањима помно проучавајући дечје енциклопедије…

ДЕЧЈЕ ОДЕЉЕЊЕ
Поделите: