Библиотека Вуковог завичаја је народна библиотека, отвореног типа.
Романи, драме, приповетке, приче, песме, биографије, есеји, антологије, критике – део су библиотечке понуде која задовољава интересовања најширих слојева становништва.

У фонду овог одељења се налази 53000 књига. Осим домаће и светске белетристике на полицама позајмног одељења могу се наћи наслови из свих области људског деловања и рада. Посебну вредност имају књиге домаћих и светских класика и лектире за средњу школу, које представљају темељну основу сваког образованог човека.
Позајмно одељење на располагању има и неколико хиљада научних књига из области филозофије, психологије, религије, медицине, математике, физике, кибернетике, права, социологије, историје и географије.
Књиге из овог фонда углавном користе матуранти средњих школа, дипломци и постдипломци факултета, али и остали грађани са најразличитијим интересовањима. Већина ових књига због своје вредности и реткости, искључиво се користе у читаоницама библиотеке.

Према статистичким подацима књиге у Библиотеци Вуковог завичаја годишње позајмљује око 4000 корисника. Схватајући значај и потребу да што већи број, посебно младих Лозничана чита, библиотека често организује акције бесплатног уписа, поводом Дана града, разних годишњица и јубилеја као и колективне уписе институција и предузећа.

У позајном одељењу запослени су: Драган Вучетић, библиотекар; Јасмина Јањић, књижничар; Миланка Томић, књижничар и Љиљана Младеновић, књижничар.

 

Поделите: