9. 03. 2020 у 19.00,
Библиотека Вуковог завичаја организује концерт групе „Калем“.

„Калем“ је састав који изводи традиционалну музику балканских простора. Чине га Стефан Илић – (вокал и виолина) и Душан Поповић Липовац – (гитара и пратећи вокал).
Стефан Илић је певач, виолиниста и композитор који је своје основно и средње музичко образовање завршио у Школи за музичке таленте у Ћуприји где је већ као веома млад показивао наклоност ка креативном раду. Након завршене Музичке акадамије у Крагујевцу, започиње каријеру као извођач, кроз неколико различитих састава како класичне, тако и традиционалне музике. Од 2008. године свира у народном оркестру Александра Софронијевића, са којим бележи више стотина наступа по највећим дворанама у земљи и региону, а остале су запажене турнеје по западној европи и Аустралији.
2017. године започиње лични пројекат ревитализације традиционалне музике са балканског полуострва и, заједно са Душаном Поповићем Липовцем, оснива састав „Калем“.
Душан Поповић Липовац је гитариста, композитор и аутор скрипти за учење гитаре. Средњу музичку школу завршио је у Београду, а Музичку академију у Новом Саду.
2014. године је изабран као један од 50 стипендиста руске владе за летњу школу Интернационалног фестивала православне хорске музике у Санкт Петербургу, где проучава јерменско, византијско и рано хришћанско певање у аутентичном моду. Исте године уписује Мастер студије музичког истраживања у Мурсији, Шпанија. Тамо започиње мастер рад на тему „Интеракција и фузија балканске музике са фламенком“, који је послужио као основа за његову композиторску делатност. Из тог рада проистекао је албум „Рефлексије из Медитерана“ који изводи са својим саставом „Спона“.
2017. године се удружује са Стефаном Илићем и започиње пројекат „Калем“.
Делећи исту идеју, да је ово подручје пребогато културним наслеђем, кренули су на пут да га поново открију и поделе са свима.

Група „Калем“

Поделите:

Оставите одговор