20. 02. 2020.

Библиотека Вуковог завичаја
Представљање књиге „Дурбин грофа Саве Владиславића“, аутора Велимира Ивановића.
О књизи су поред аутора говорили др Владимир Давидовић, дугогодишњи управник и секретар САНУ, помоћник у Министарству правде и Бранко Вукомановић, потомак грофа Саве Владиславића, новинар и маркетиншки стручњак.
Посебну част Лозничанима и лозничкој промоцији су учунили уважени гости промоције Марија Борисовна Бадмациренова, министарка туризма Републике Бурјати Руске федерације и господин Јевгениј Валерјевич Степанов, градоначелник града Кјахте, некадашњег Тројицкосавска, који је основао гроф Сава Владиславић, на некадашњој граници са Кином, данас са Монголијом.
У музичком делу програма су наступили Зоран Митровић и Александар Пантелић.
Велимир Ивановић је економиста, сликар, рестауратор, који се школовао и радио у Индији, САД, Југославији, Италији и Аустрији. Од пре четири године живи и ради у Бањи Ковиљачи.
У својој књизи „Дурбин грофа Саве Владиславића“ од заборава је спасао једног од најзнаменитијих Срба, који је био десна рука цара Петра Великог. Човека, који је био немирног духа, који је током живота пропутовао готово цео свет, од Лондона до Пекинга, успешног трговца који је основао руску тајну службу, био у важним дипломатским мисијама, утврдио границу између Русије и Кине, основао један град, спасио руски двор од уништења, подигао устанак у Херцеговини, основао Карловачку гимназију…

Поделите:

Оставите одговор