ЛЕШНИЦА
Постоје подаци да је још 1845. године црква у Лешници имала своју библиотеку и да је „давала књиге на читање“.
Већ почетком двадесетог века, забележено је да је у Лешници основана читаоница, а сачувана фотографија из 1926, сведочи о томе да је те године у Лешници основана „Лешничка грађанска читаоница“.
У периоду након Другог светског рата лешничка читаоница је била саставни део Културно просветног друштва „Јадар“, а крајем седамдесетих година прошлог века је постала огранак Библиотеке у Лозници.
Огранак у Лешници био је смештен у просторијама лешничког Дома културе, све до завршетка изградње Спортске хале, 2013. године, када је пресељен у нови простор. У просторије које се налазе у саставу Спортске хале, огранак је ушао са обновљеним књижним фондом, па овај огранак сада броји око 6200 књига, а корисницима је у њему, на располагању и читаонички простор.
Последњих година покренута је и културна делатност овог огранка, тако да је и у Лешници одржано неколико успешних промоција.
У огранку у Лешници ради Владимир Андрић, библиотекар.

ОГРАНАК У БАЊИ КОВИЉАЧИ
Благотворност „ковиљачке сумпоровите воде“ на своју оболелу ногу, хвалио је још Вук Караџић.
Једно време у рангу Карлових Вари, Бања Ковиљача је била надалеко позната по својој лековитости, али и богатом боемском животу и забавама које су у њој приређиване.
Ипак, житељи Бање Ковиљаче, као и њени гости, осећали су потребу и за књигом.
Огранак Библиотеке Вуковог завичаја је током свог постојања неколико пута мењао локације. Читаоница је најпре била смештена у просторијама чувеног Кур-салона, а потом у простору „испод Куле“, између вила „Далмација“ и „Херцеговина“.
Деведесетих година прошлог века, Библиотека се налазила у просторијама бањског Дома културе, а тренутно, просторије огранка Библиотеке Вуковог завичаја су у згради „Вила Зора“, у улици Маршала Тита 122.
Књижни фонд овог огранка располаже са око 8700 књига и у њему становници и гости Бање Ковиљаче могу пронаћи дела књижевних класика, али и најновије наслове домаће и светске књижевности, као и књиге из најразличитијих области људског деловања и интересовања.
Радник огранка у Бањи Ковиљачи је Снежана Петрановић, виши књижничар.

Поделите: